5 tips om je leven te vullen met liefde en compassie.

leven op zijn best

In mijn laatste blog kon je al lezen hoe jij je Anahata, jouw hartchakra kunt stimuleren. In dit blog deel ik nog meer ideeën hoe je meer liefde, geborgenheid en compassie kunt ervaren. De stroom van de energie in onze hartchakra is hiervoor bepalend en juist hier kun je zelf de meeste invloed op nemen. Bijvoorbeeld door jezelf wat vragen te stellen:

Wat eet jij vandaag?

De kleur die bij onze hartchakra hoort is groen omdat groen dezelfde trilling produceert als de energie in ons hart heeft. Als je toch nog niet weet wat je deze week wilt eten, kies dan een keer voor wat meer groen op je bord: gebruik je fantasie om bijvoorbeeld spinazie, courgettes, spruiten, broccoli, snijbonen, erwten, of groene asperges lekker toe te bereiden. Of eet weer eens kiwi’s, groene appels, witte druiven, komkommer of avocado’s. Limoenen en kruiden zoals roos, astragalus, heilige basilicum, meidoorn, brandnetel, hop en engelwortel versterken ook onze Anahata. Als je nou geen idee hebt hoe je deze dingen in jouw eten kunt verwerken, dan kun je ze natuurlijk ook als thee nuttigen.

Verander jij weleens de geur om je heen?

Natuurlijk kunnen ook geuren de energie om ons heen beïnvloeden. En als de energie meer op ons hart afstemt, dan voelen wij meer liefde, geborgenheid, menselijkheid, medeleven en compassie. Probeer eens een nieuwe geur in jouw huis en kies dan bijvoorbeeld essentiële oliën en geuren van: dennen, cederhout, roos, ylang-ylang, jasmijn en/of eucalyptus.

Toe aan een nieuw sieraad of een nieuwe blikvanger in jouw woonkamer?

Stenen en kristallen zijn mooi en decoratief. Daarnaast zijn zij in staat om ons levensgevoel te veranderen. Om onze hartenergie te voeden kun je bijvoorbeeld in een ketting of gewoon in een borstzakje dichtbij jouw hart een mooie steen dragen. Of je plaatst een groepje stenen op een tafeltje, in de vensterbank, naast jouw favoriete zitplek of waar je het anders leuk vindt. Kies dan een tijd lang voor stenen die jouw hartenergie voeden, zoals jade, malachiet, groene aventurijn, rozenkwarts, amazoniet, smaragd, rhodoniet en/of robijn.

Heb je al eens gemediteerd?

Mediteren kun je op verschillende manieren. Het hoeft niet altijd stil zittend in een houding te zijn. Je kunt ook gewoon door een bos fietsend van het groen om je heen genieten. Ook dat is een vorm van meditatie. Voelen en genieten staan dan wel voorop. Om wat meer menselijkheid, medeleven, compassie, geborgenheid en liefde te ervaren, kunnen wij de energie in ons hart ook middels meditatie harmoniseren.

Wij kunnen hiervoor ook “chanten”. Chanten is het herhalen van een klank of mantra door hem enige malen herhalend voor ons uit te zingen. De klank die ons hartchakra harmoniseert is YAM. Als je deze wilt chanten, herhaal je de klank drie keer tijdens elke uitademing waarbij je de M telkens verlengt. Doe dat bijvoorbeeld 7 of 14 ademhalingen lang. Let erop dat je je ademhaling hierbij niet forceert of buiten adem raakt of sneller gaat ademen. Chanten doen we op onze normale uitademing, zonder die te verlengen.

Je kunt natuurlijk ook wel gaan zitten en mediteren. Kies hiervoor een gemakkelijke en wel actieve zithouding. Actief is onze zithouding als wij niet ergens tegenaan leunen en ons bovenlichaam rechtop houden.

Sluit dan rustig je ogen. Voel jouw borstkas en maak er met je ademhaling ruimte in voor jouw hart en jouw longen. Visualiseer dan een groene bloem in jouw borstkas, ter hoogte van je hart. Laat de bloem tot bloei komen en openen. En voel hoe deze bloem de natuur om zich heen in zich opneemt.

Je kunt ook in plaats van een bloem een groene, pulserende lichtbal in het gebied van jouw hart visualiseren. Laat dan het licht vanuit de lichtbal verspreiden; eerst alleen in jouw hart, dan in jouw hele borstkas, jouw heel lichaam en dan nog verder om je heen. Verbind, als je ermee bekend bent een eenvoudige ademhalingsoefening aan de visualisatie om het effect te vergroten.

Meditatie

​Natuurlijk kun je ook op liefdevolle vriendelijkheid mediteren door je aandacht hierop te vestigen. Of je gebruikt mantra’s om je erop te concentreren. Bedenk erbij dat het heel normaal is dat je aandacht af en toe afdwaalt en dat het niet uitmaakt hoe vaak je uiteindelijk afdwaalt. Het maakt wel uit hoe vaak je weer terugkeert.

Gebruik mantra’s of affirmaties om jouw intentie duidelijk te plaatsen; jouw intentie om jouw liefde te vergroten. Bijzonder geschikt zijn mantra’s zoals “Ik houd van mezelf en van de ander.” “Ik vergeef mezelf en de ander. En ik ben dankbaar voor wat ik van de ander mocht leren.”, “Ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik ben OK. Net als de ander”, “Mijn geest is vrij als de wind.”, “Mijn hart is vrij van onnodige lasten.”

Wist jij dat meditatie een belangrijk deel van yoga is?

Er zijn nog veel meer manieren om jouw hartenergie te stimuleren of te harmoniseren. Op deze manier voel je meer liefde, compassie, menselijkheid en medeleven voor jezelf en de ander. Dat maakt jouw eigen leven rijker, en zeker weten ook dat van de mensen om je heen. Jij straalt meer licht, meer liefde uit en automatisch wordt de wereld om je heen ook liefdevoller. En dat komt jezelf dan ook weer ten goede.

Met yoga kunnen wij op verschillende manieren onze Anahata chakra in balans brengen en versterken. Meditatie is daar een manier van.

Daarnaast kunnen wij de ook yogahoudingen, de asana’s beoefenen. Dat is de yoga die wij vaak in yogacentra tegenkomen.

Wij kunnen ook pranayama’s, bandha oefeningen en bepaalde mudra’s gebruiken om de energie in een chakra te harmoniseren.

Met al deze vormen, meditatie, pranayama en yoga kun je nu via mijn YouTube channel kennis maken. Er zijn korte introductiecursussen gestart. Kijk maar op YouTube onder Yoga Meirink. Je vindt de links ook op mijn Facebook (Yoga Meirink) en op mijn site bij Online Yoga. Veel plezier met het proberen!

Namasté​

Share This

Share This

Share this post with your friends!