ODAKA YOGA®

Odaka Yoga® is geïnspireerd door de zee. De zee, het water is constant in beweging. Dat zijn wij tijdens een Odaka Yoga les ook, fysiek en ook mentaal. Odaka Yoga is een bijzonder mindful, langzame flow met veel aandacht voor de weg van de ene houding naar de andere. Daarmee komen wij makkelijker in de houdingen, voelen we bewuster ons lichaam in beweging, en zijn wij volledig in het moment. Onze bewegingskwaliteit verbetert en wij komen dichter bij onszelf.

Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water, en met Odaka Yoga de bewegingen van het water nabootsend worden wij als water: vloeibaar, volhardend, zich makkelijk aanpassend aan de omstandigheden en toch sterker dan zoveel andere materialen die van buiten gezien sterker lijken, zoals de bekende stenen die zo sterk lijken en door de aanhoudende stroom van water alsnog bezwijken.

Achtergrond informatie over Odaka Yoga®

Geschiedenis Odaka Yoga ®

Odaka Yoga is een innovatieve yogavorm, ontwikkeld in meer dan dertig jaar experimenteel onderzoek. Roberto Millettie en Francesca Cassia leven met diep respect voor de lange traditie van klassieke yoga een nieuw concept: “Live Centered, Liquify Your Limits, Embrace The Power”.  Het resultaat, Odaka Yoga is gebaseerd op de principes van aanpassingsvermogen, transformatie en kracht. De bewegingen in Odaka zijn gekenmerkt door ritme en vloeibaarheid. De ene houding transformeert in de volgende zonder dat de continue stromende beweging onderbroken wordt.

Francesca Cassia en Roberto Milletti observeerden de oceaan en haar golven en rakten hierdoor geïnspireerd. In de golven zagen zij hun eigen principes fysiek uitgebeeld. De ideeën van Bushido, van zen en van yoga smelten samen in de principes van transformatie, aanpassingsvermogen en innerlijke kracht, op fysiek en op emotioneel vlak.

Tijdens de Odaka Yoga boots je het natuurlijke ritme van de oceaangolven na. Op deze manier ervaar je de meegevende aard van het water, en diens kracht. Bijhorende biomechanica, functionele en vooral vloeiende bewegingen leren je om ook midden in het chaos in balans te leven.

Odaka Yoga spreekt de lichaamsintelligentie aan en leert het lichaam opnieuw om als geheel te bewegen. Specifieke Odaka sequenties ondersteunen verschillende delen van het lichaam. De korte bewegingssequenties ondersteunen een optimaal alignment van alle gewrichten. Zij activeren optimaal de nodige spieren om het skelet en andere weefsels te beschermen en te versterken. Daarmee worden tijdens een Odaka les ook de diepliggende spieren geactiveerd. Met evenwichtige en functionele bewegingen worden alle lagen spieren tegelijkertijd versterkt en verlengd.

In deze yogavorm smelten de bewegingsprincipes van Martial Arts, yogahoudingen, pranayama en filosofie samen. De innerlijke energiestroom wordt versterkt door het werken vanuit het centrum, door de zen-geest van mentale vrede en het ontlasten van de geest door inspanning. Uiteindelijk vergroot Odaka Yoga de emotionele flexibiliteit zodat je nieuwe denkmogelijkheden ontwikelt, nieuwe fysieke mogelijkheden ontdekt en mentale barrieres overwint.

Mijn ervaring met Odaka Yoga®

Odaka Yoga is in Nederland nog niet echt bekend. In 2017 heb ik Odaka yoga ontdekt en sindsdien ben ik verkocht.

Het begon ermee dat ik op zoek ging naar een door Yoga Alliance gecertificeerde opleiding om ook internationaal te mogen lesgeven. Op de website van Odaka Yoga las ik een verhaal over de verbinding van Yoga en Martial Arts. Als hobby-aikidoka vond ik dit toch wel interessant en zo boekte ik mijn eerste Teacher Training Odaka Yoga®.

Zonder al te grote verwachtingen vertrok ik naar een Grieks eiland. Ik ging er niet van uit dat ik in deze Teacher Training nog veel nieuwe dingen zou leren, eerder dingen ging herhalen. Ik beoefende al behoorlijk lang yoga in verschillende vormen, had meerdere opleidingen gevolgd, het één en ander over de achterliggende filosofie  in theorie en praktijk geleerd en op anatomisch vlak had ik daarbuiten ook intensieve opleidingen zowel op het gebied van onze Westerse anatomie als ook van de traditioneel Chinese Geneeskunde genoten. Ik wilde plezier hebben en een certificaat krijgen. Zo begon ik aan mijn eerste Odaka les.

Ter kennismaking begonnen wij met een lekker praktische yogales. Heerlijk, een beetje routine eerst. Dat dacht ik toen ik me omkleedde. In de les zelf betrapte ik me een aantal keren erbij dat ik dacht: Hè? Ik dacht dat ik al een beetje van yoga wist en kon, maar hoe moet dat? Wat wil zij (Francesca Cassia) van mij? Wat doet zij? Hoe komt zij daar?

Maar naast zelftwijfels en frustraties ontstond er in mij ook belangstelling, baserend op enerzijds pure nieuwsgierigheid naar iets nieuws en iets verrassend anders’ en anderzijds omdat de flow die ik af en toe gelukkig wel te pakken kreeg wel heerlijk voelde. Zoals Francesca ze: “Enjoy the feeling of your body moving.” Ja, dat deed ik. Ik genoot.

In de daarop volgende theorie- en praktijklessen deelden Francesca en Roberto onder meer ook hun unieke benadering van toegepaste anatomie en alignment. Ik was behoorlijk verrast en van enthousiasme overlopend berichtte ik mijn man dat hij dit ook moest ervaren…

Sindsdien volgde en volg ik nog steeds zo vaak mogelijk scholingen en bijscholingen met Francesca en Roberto en ben ik inmiddels doorgegroeid tot een ervaren Odaka docent die zelf opleidingen mag verzorgen. Op dit moment is er naast mij slechts één gecertificeerde Odaka Yoga® docente in Nederland en zij geeft helaas geen les. Hierin wil ik graag verandering brengen zodat meer mensen in Nederland, in Noord-Europa met Odaka Yoga® in aanraking komen. Omdat het je raakt.

Share This