Waarom ik doe wat ik doe:

Ik beoefen al 20 jaar aikido en stap nog elke keer met enorm veel plezier de mat op!

Aikido wordt vaak vergeleken met een ui: Je kan er elke keer een laagje afpellen, er is altijd weer iets nieuws te ontdekken. Je raakt nooit uitgeleerd; Het blijft je elke keer weer opnieuw uitdagen. Dan denk je dat je een techniek goed kent, maar dan tref je op een dag een andere trainingspartner met een andere energie, en dan werkt de techniek opeens niet meer. Dat vind ik het mooie aan Aikido, die verdieping en uitdaging. Mijn doel nu is vooral dat ik elke techniek met elke partner even goed kan uitvoeren.

​Dat ik Petra heb leren kennen, heeft voor mij de deuren naar yoga geopend. Ik was vooral een nuchtere Westerse wetenschapper, redelijk zwart/wit. Petra heeft heel veel kennis over het lichaam en over voelen en staat meer open voor andere zaken. Ik denk dat ik anders nooit in aanraking zou zijn gekomen met yoga. Ik dacht dat yoga vooral over lenigheid gaat en dat ben ik natuurlijk helemaal niet. Maar bij Odaka Yoga komen martial arts samen met yoga. De interpretatie van Roberto Milletti (één van de twee oprichters van Odaka Yoga) en hoe hij dit met yoga verbindt, vind ik interessant. Dit is weer een verdieping: martial arts van een andere kant bekijken. Om die reden wil ik ook binnenkort de Odaka Yoga opleiding doen.

Mijn lievelingsleraar van aikido is helaas al overleden. Hij verdiepte zich ook in alles wat maar een beetje met aikido te maken had. Hij had bijvoorbeeld een boek gelezen van een Japanse professor over ijskristallen. Als een bak water een half uur naast een radio met klassiek muziek had gestaan vormden zich mooie ijskristallen. Maar als deze zelfde bak water een half uur naast een scheldend iemand stond, vormden zich hele lelijke kristallen. Dat is toch bijzonder! Wat is dan de invloed van klank op je lichaam? Dat soort dingen vind ik interessant om te kunnen begrijpen en me in te verdiepen. Weer die verdieping. Als je jezelf niet meer blijft uitdagen, ga je dood. Als ik niet meer iets nieuws kan leren, dat kan ik gewoonweg niet.

Nu ik dagelijks bezig ben met ons mooie centrum in Oosterwold, zie ik dat het heel hard nodig is dat mensen meer vanuit hun hoofd in hun lichaam kunnen landen. Als je ziet hoeveel goeds het veel mensen doet die hier komen, dat vind ik goud. Dat plezier gun ik iedereen. Daarom ben ik les gaan geven. Aikido is fantastisch! Als ik daar alleen al over praat, gaan m’n ogen al schitteren. Laat staan dat je het mag meegeven aan anderen.

Aikido opleidingen die ik volgde en nog volg
2021 Zen Warrior I: Zanzhin met Roberto Milletti
2019/’20 Odaka Yoga In-Defense met Roberto Milletti
2018/’19 Aikido Lerarenopleiding A, gekoppeld aan de Judobond Nederland
2000/’21 Workshops met Claude Pellerin, 8e Dan
2000/’22 Aikido training met Henk Kat, 6e Dan
2000/’09 Workshops met Nobuyoshi Tamura Sensei
Para-medische opleidingen
2004/’09 Traditioneel Chinese Geneeskunde bij QingBai, Nijmegen

 

Share This